Raiteet Vanajaveden pohjassa, Hämeenlinna

Jo jonkin aikaa sitten havaitsin viistokaikuluotaimella, että Vanajaveden pohjassa on raiteet uimahallin edustalla. Hämeen Sanomat teki niistä juttua, ja niistä keskusteltiin Hämeenlinnan historiaa käsittelevillä FB-sivuilla. FB-sivuilla tuotiin esille, että nykyisen uimahallin kohdalla olisi ollut aikanaan niemi, jossa olisi ollut muun muassa telakka. Kyseessä saattaa siis olla telakan rakentamat raiteet, joita pitkin kulkeneen kelkan avulla aluksia on nostettu talveksi ylös Vanajasta.

Alla olevan kartan päälle on piirretty sinisellä vuonna 1884 julkaistun kartan mukainen rantaviiva. Kuvaa klikkaamalla saat sen isona uuteen ikkunaan.

raiteet1

raiteet1

Alla olevan kartalla näkyy nykyisen uimahallin edusta. Ruskeat ohuet viivat ovat luotaimella tehdyt syvyyskäyrät. Vaikka Vanajavesi on leveä, on yli 2 m syvä jokiuoma varsin kapea. Niemen kärjessä oli vuoden 1984 kartan mukaan pitkä laituri, jossa oli netissä olevien tarinoiden mukaan myös uimahuone. Laiturin oli pakko olla pitkä, jotta laiturilta pääsi uimaan riittävän syvään veteen. Raiteet ovat karttaan piirretyn laiturin itäpuolella siten, että hyvin säilynyt raiteiden alapää on noin viiden metrin syvyydessä. Raiteiden pituus on noin 40 metriä.

raiteet2

raiteet2

Viistokaikukuvassa näkyy, että raiteiden alapää on hyvin säilynyt noin 20 metrin matkalta, mutta yläpäässä on vaurioita. Täman kuvan tuottanut luotaus on tehty raiteiden koillispuolella.

raiteet3

raiteet3

Tämän kuvan tuottanut luotaus on tehty raiteiden lounaispuolella.

raiteet1

raiteet4

Tässä on luodattu raiteiden päällä niiden suuntaisesti. Down Image -kuva (DI) on pituusleikkaus luotauslinjalta.

raiteet5

raiteet5

Raiteiden alapäässä näkyy edelleen paikallaan oleva päätytoppari ja sen varjo.

raiteet1

raiteet6

Päivitetty 27.12.2023